Uluslarası Kafkas Derneği 1 Ekim 2023 Pazar günü Fatih Belediyesi Zübeyde Hanım Kültür Merkezinde "100 Yıl Sonra Sansürsüz" başlığı ile Çerkes Ethem konulu bir sempozyum gerçekleştirdi. Konuşmacılar arasında geçmiş dönemlerde Milli Eğitim ve Kültür Bakanlıkları görevlerini üstlenmiş Prof. Dr. Hüseyin Çelik ve gazeteci Mustafa Armağan gibi isimler de yer aldı.
Pşevu Ethem Bey 1886 Bandırma doğumludur. Şapsığ boyundan olan Ethem Bey Küçük yaşta ağabeyleri gibi asker olma hevesiyle evden kaçarak Bakırköy Süvari Küçük Zâbit Mektebi’ne girdi. Birinci Dünya Savaşı'a Bulgar Cephesinde süvari birliği komutanı olarak katıldı ve yaralandı, ayrıca ağabeyleri ile birlikte Teşkîlât-ı Mahsûsa adına çeşitli bölgelerde faaliyetlerde bulundu.
Milli Mücadele döneminde oluşturduğu çetelerle Yunan işgaline direnirken Aşharuva Rauf Orbay Bey'in Salihli yöresinde görevlendirmesiyle resmen Milli Mücadele'ye katılıp Kuvâyı Seyyâre birliklerini kurdu. Batı cephesinde Yunan işgaline karşı güçlü direnişinin yanı sıra Ankara Hükümeti'nin yetersiz kaldığı bir çok iç isyanın da bastırılmasında görev alarak Milli Mücadele'ye büyük katkılar sağladı. Sağladığı tüm faydalara rağmen başarısız bulduğu komutanların emrine girmek istemedi ve siyasi mücadelelere daha fazla dayanamayıp "Tarih bana az, size çok lanet edecektir" notuyla yazdığı mektubun ardından sırasıyla Yunanistan, Almanya ve Mısır'a, oradan da yoğun Çerkes nüfusunun bulunduğu Ürdün’e geçti, 7 Ekim 1949’da burada vefat etti.
Cumhuriyet tarihinin tartışmalı isimlerinden biri olan Ethem Bey'in çalkantılı hayatı ve Milli Mücadeledeki öneminin vurgulandığı sempozyuma Kayseri Birleşik Kafkasya Derneği, Kafkas Vakfı, Çerkes Kadınları Teavün Cemiyeti Derneği, Orhanlı Çerkes Kültür Derneği, Ülke Medya Derneği, Merzifon Çerkes Kültür Derneği, Anadolu Kafkas Çeçen Kültür Derneği, Kafkas Çeçen Kültür Derneği,Turhal Kafkas Derneği, Bursa Birleşik Kafkasya Derneği, Manyas Kafkas Kültür Derneği ve Karamürsel Kuzey Kafkas Derneği destek verdi.