AGİT İnsani Boyut Konferansı:

Dr. Yasemin Oral Çerkes ve Abhaz Sorunlarını Vurguladı

Varşova'da düzenlenen Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) - İnsani Boyut Konferansı'nda Kafkas Dernekleri Federasyonu (KAFFED) Başkan Yardımcısı Dr. Yasemin Oral etkileyici bir konuşma yaptı. Uluslararası Azınlık Hakları Grubu tarafından konuşmaya davet edildi ve federasyonunu temsil etti.

Dr. Oral'ın konuşmasında öncelikle Çerkes ve Abhaz topluluklarının hem diasporalarında hem de ata topraklarındaki hakları ve karşılaştıkları zorluklar üzerinde duruldu.

"Bugün burada Kafkas Dernekleri Federasyonu'nun temsilcisi ve aynı zamanda Çerkes ve Abhaz diasporasının bir üyesi olarak konuşuyorum."

Özellikle Çerkesler ve Abhazların karşılaştıkları zorluklara vurgu yaparak ulusal azınlıkların haklarına dikkat çekti. Dr. Oral, uluslararası topluluğa odak noktasını uzun süredir ihmal edilen azınlıklara çevirme çağrısında bulundu ve azınlık haklarının savunulması için somut eylem çağrısında bulundu.

Tarihi ayrıntılarıyla anlatırken, Kuzey Kafkasya'nın yerli halklarından ve onların Çarlık Rus İmparatorluğu'nun yayılmacı arayışlarına karşı uzun süreli direnişlerinden ve bunun sonunda Osmanlı İmparatorluğu'na sürgün edilmelerinden bahsetti. "Bugün Türkiye'deki Çerkes nüfusu, şu anda Rusya Federasyonu sınırları içerisinde olan anavatanımızın nüfusunu aşıyor" diye belirtti.

Ayrıca Dr. Oral, artık yok olmanın eşiğinde olan ve çoğu zaman baskın kültürel etkiler altında ezilen dillerine ve kültürlerine yönelik yakın tehditlerin altını çizdi. Rusya ve Türkiye'deki insan ve azınlık hakları durumlarına ilişkin samimi bir değerlendirme yaptı.

Abhazya'nın 1992-1993 savaşından sonra fiili bağımsızlığının altını çizerken, uluslararası toplumu, uluslararası devlet tanıma yasalarını manipüle ettikleri ve çifte standartlara uydukları iddiasıyla Abhazya'yı yirmi yılı aşkın bir süre kenarda tutmakla suçladı.

Kapanış konuşmasında Dr. Oral hararetle şu çağrıda bulundu: "Buradaki hükümetlerin, AB, BM ve AGIT temsilcilerine bir çağrıda bulunmak istiyorum: Çerkes soykırımını ve sürgününü tanıyın, Abhazya'nın bağımsızlığını tanıyın, Türkiye ve Rusya'nın demokratikleşmesi için ciddi ve samimi çabalar gösterin."

Gürcistan Heyeti İtiraz Ediyor; Federasyon Yanıtlıyor

Dr. Yasemin Oral'ın 11 Ekim 2023'te Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) İnsani Boyut Konferansı'nın genel kurul toplantısında yaptığı dikkat çekici konuşmanın bir gün sonrasında, Gürcistan heyetinin muhalefetini dile getirmesiyle önemli bir gelişme ortaya çıktı.

12 Ekim'de Gürcistan delegasyonu genel kurul oturumuna ilişkin yazılı itirazını konferansın resmi internet sayfasına yükledi. İtirazda Abhazya'nın uluslararası alanda Gürcistan topraklarının bir parçası olarak tanındığı vurgulandı. Ayrıca heyet, Abhazya'nın kendi deyimiyle "yasadışı Rus işgali" altında olduğunu belirtti. Abhazya'nın bağımsızlığının tanınmasına yönelik herhangi bir onay veya çağrının, Gürcistan'ın toprak egemenliği ve bütünlüğünün ihlali olarak algılanacağını ileri sürdüler.

Buna yanıt olarak KAFFED hızlı bir şekilde karşı beyanda bulundu . Federasyon, Abhazya'daki "Rus işgali" iddiasını yalanladı. Şu anda Abhazya'da önemli bir Rus etkisi varsa, bunun Batı'nın 'Gürcistan'ın toprak bütünlüğüne' tek taraflı desteğinden kaynaklandığını ve bunun Abhazya'nın izolasyonuyla sonuçlandığını vurguladı. Federasyon açıklamasında paralellik kurarak, küresel tanınmadaki tutarsızlıklara dikkat çekilerek, Kosova ve Abhazya'daki durumlar arasındaki açık benzerliklere rağmen ülkelerin, özellikle de ABD'nin, bölgesel barış, istikrar ve güvenlik gibi siyasi nedenlere bel bağladıklarının altı çizildi. uluslararası hukuk ilkelerini atlayarak Kosova'nın durumunu "benzersiz" sayıyor.

Gürcistan delegasyonu ile KAFFED arasındaki karşılıklı çekişme, AGİT Konferansı tarafından sağlanan küresel platform tarafından daha da güçlendirilen, mevcut konuların karmaşık ve hassas doğasının altını çizmektedir.


Kaynak: AbkhazWorld

Kaynak
https://abkhazworld.com/aw/current-affairs/2546-osce-conference-yasemin-oral-highlights-circassian-and-abkhazian-issues
Etiketler
Yorumlar
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun.
Önerilen Haberler