“ÇERKES TARİHİNİ ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ VAKFI-ÇERTAV” İSTANBUL’DA KURULDU

“Çerkesler,okumuşu çok,aydını yok bir millettir.”

Hepiniz çok iyi biliyorsunuz; yüzlerce Çerkes Profösör, doktor, mühendis, avukat, ekonomist, ressam vs. var ama Çerkesler Türkiye ve dünyanın kamuoyu gündemine giremiyor.

Yahudi soykırımı, Ermeni soykırımı, Kürt meselesi ile ilgili yüzlerce bilimsel makale, kitap, belgesel ve film yapılıyor ama Çerkesler’le ilgili dünya kamuoyunu etkileyecek bir çıkış yapılamıyor.

İşte bunun nedeni, “Çerkes davasını meselesi yapabilecek” aydınlarının olmaması ve bizim okumuşlarımızın başkaları için çalışmaya pek hevesli olmalarıdır.

Elbette Ermeni, Yahudi ve Kürtlerle ilgili makaleleri, kitapları, belgeselleri ve filmleri sadece kendi milletlerine mensup kişiler yapmıyor; başka milletlerden kişiler yapıyor. Ama bu çalışmaları yapanlara burslar, ödüller verilirken, akademi dünyasında önleri açılıyor.

Bizim de Amerika’yı yeniden keşfetmemize gerek yok. Başkalarının yaptığı, burs, ödül ve destek sistemini uygulayarak hem kendi Aydınlarımızı, hem de Çerkes Milletine destek olacak Çerkes dostlarını üretebiliriz diye düşündük.

Dernekler kültür kurumları ve sosyalleşme alanlarıdır. Vakıflar ise bir davaya hizmet edecek kaynakların bir araya getirilebileceği yasal kuruluşlardır.

Bu düşünceden yola çıkarak biz de Çerkes davasının dünyaya anlatılabilmesi için başına gelen en büyük felaketten yola çıkarak Vakfın isminin “Çerkes Soykırımını Araştırma Enstitüsü Vakfı” olmasını kararlaştırdık ve 16.12.2022 tarihinde tüzüğümüzü hazırlayarak Kadıköy 27. Noterliğine başvurduk.

***

Vakıf kuruluşunu bilmeyenler için prosedürü kısaca anlatmak isterim: Öncelikle Vakıflar kanuna uygun bir vakıf tüzüğü hazırlanır ve noter’e gidilir. Noterde tüzük onaylatıldıktan sonra her yıl güncellenen vakıf asgari sermayesi Vakıflar Bankasına, kurulacak vakfa aktarılmak üzere bloke edilir. (Bu miktar 2022 yılında 120.000 TL idi, 2025 yılı için 2.000.000 TL olarak güncellendi.) Daha sonra Asliye Hukuk Mahkemesine başvurulur. Mahkeme Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne mutlaka görüş sorar. Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün görüşü mahkeme için bağlayıcı niteliktedir.

Mahkeme onayından sonra vakıf tüzel kişilik kazanır. Vakıflar Genel Müdürlüğü Vakfın kurulduğunu Resmî Gazetede yayınlar. Vakfın bulunduğu bölgedeki vakıflar bölge müdürlüğü faaliyet belgesini verir, Vakfa vergi numarası alınır, defterleri noterde tasdik ettirilir ve vakıf resmî olarak faaliyetine başlayabilir.

***

Şimdi diyeceksiniz ki, 2022 yılının 16 Aralık tarihinde başvurduğunuz vakıf kuruluşu neden bu kadar gecikti? Bir vakfın kuruluşu nasıl iki buçuk yıl sürer?

16 Aralık 2022 tarihinde vakfın kuruluşu için Notere gidip imza atan beş kişiyi zikrettikten sonra hikayeyi anlatacağız.

Vakfın Kurucu Mütevelli Heyeti, Murat Özden, Emine Arslandok Sezgin, Erol Karayel, Erdinç Kocaer ve Avukat Behice Tuğçehan Erdoğan’dan oluşuyor.

Doğrusunu isterseniz, vakfın isminde geçen soykırım ifadesine Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin negatif bakabileceği ihtimalini hatırımızdan geçirdik. Bu nedenle Vakıflar Genel Müdürlüğü ile doğrudan görüşerek nasıl karşılayacaklarını sorduk. Sorun olmayacağını söylediler. Ancak gelişme öyle olmadı. Fakat Vakıflar Genel Müdürlüğü’nden mahkemeye gelen yazıda adeta “vakfın kuruluşuna izin vermeyin” deniyor, özetle ”soykırım ifadesinin uluslararası hukuka uygun olup olmadığına mahkemenizce karar verilmesi ve bu kadar çok iş için konulan sermayenin yeterli olmayacağı” şeklinde bir görüş beyan ediliyordu.

Daha önce hiç vakıf kurmamış olan genç hakime hanım büyük bir telaşa kapıldı. Biz İstanbul Üniversitesi bünyesinde kurulmuş olan “Soykırım Araştırmaları Enstitüsü “nün Cumhurbaşkanı tarafından imzalanmış kararnamesini sunmamıza rağmen Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün ikna olmadığını ve ismin değiştirilmesi gerektiğini en nihayet anladık. Bu süreç bir yıldan fazla zaman aldı.

Noterde tüzük tadilatı yaparak vakfın ismini “Çerkes Tarihini Araştırma Enstitüsü Vakfı” olarak değiştirdik. Mahkeme bu şekilde isim değişikliğini Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne sordu. Bu sefer gelen yazıda Vakfın amaçları arasında geçen soykırım ifadesinin çıkarılması talep edildi. Tekrar notere giderek amaçlarda ter alan “soykırım araştırmaları yapmak” sözünü çıkararak “Çerkes Tarihi, Sanatı ve edebiyatı konusunda yüksek lisans ve doktora yapacak öğrencilere burs vermek” şeklinde değiştirdik.

Mahkeme kararını 18.09.2024 tarihinde verdi, Vakıflar Genel Müdürlüğü Vakfın Kuruluşunu 22 Şubat 2025 tarihindeki Resmî Gazetede yayınladı.

Vakıflar Genel Müdürlüğü İstanbul 2. Bölge Müdürlüğü de vakıf faaliyet belgesini 12 Mart 2025 tarihinde verdi ve vakfımız resmen kurulmuş oldu.

***

Vakıf Mütevelli heyeti 10.03.2025 tarihinde yaptığı toplantıda vakıf organlarını şu şekilde oluşturdu.

YÖNETİM KURULU

Asil Üyeler

1-)Murat Özden-Başkan

2-)Emine Arslandok Sezgin-Bşk.Yardımcısı

3-)Nusret Baş

4-)Mustafa Saadet

5-)Erol Karayel

6-)Erdinç Kocaer

7-)Behice Tuğçehan Erdoğan

YÖNETİM KURULU

Yedek Üyeler

1-)Yılmaz Dönmez

2-)Sine Albina Özden

3-)Turgay Tume

4-)Şaban Kaynar

5-)Yakup Aysan

DENETİM KURULU

Asil Üyeler

1-)Ayşe Pişkin Özinci

2-)Serkan İlter

3-)Recep Güler

Yedek Üyeler

1-)Faruk Arslandok

2-)Dila Reyhan Kocaer

Ayrıca Tüzüğümüzün 28. Maddesinde bulunan Bilim Kurulu aşağıda isimlerden oluşturulmuştur:

1-) Prof.Dr. Nurgün Koç

2-)Prof.Dr. Fethi Güngör

3-)Prof.Dr. Nafiz Tok

4-)Prof-Dr. Ali Fuat Tarı

5-)Prof.Dr. Önder Duman

6-)Doç.Dr. Mustafa Canbek

7-)Doç.Dr. Ömer Karataş

8-)Doç.Dr. Nilgün Elam

9-) Dr. Emir Fatih Akbulat

10-)Dr. Yusuf Bahadır Keskin

11-) Elbruz Aksoy (Çerkes soykırımı konusunda Hollanda’da doktora yapıyor)

Kendi aydınımızı yetiştirebilmek için bir yolculuk başlattık, gayret bizden, destek Çerkes Milleti’nden.

Allah utandırmasın.

Vakıf Adresi:

Feyzullah Mahallesi, Atatürk Mahallesi, Tarla Sokak, No: 1, Kat: 2

Maltepe-İstanbul

İletişim: 0 532 - 425 08 91


Kaynak: ozgurcerkes.com

Etiketler
Yorumlar
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun.
Önerilen Haberler