Ondokuz Mayıs Üniversitesi Kafkas Araştırma Topluluğu (OMÜKAF) çalışmalarını daha akademik bir alanda yürütmek ve yürütülen bu çalışmaları diasporadaki soydaşlar ile buluşturmak adına, web sitesi kurdu.
Çerkes köylerinin çokluğu ile birlikte yoğun bir Çerkes nüfusuna sahip olan Samsun ili, Çerkes öğrencilerin de Ondokuz Mayıs Üniversitesi’ni tercih etmesinde oldukça etkili. OMÜ Kafkasya Araştırma Topluluğu ise üniversitede bulunan Çerkes öğrenci ve akademisyenlerin bir araya gelerek, diasporanın dört bir yanından gelen gençleri bir arada toplama ve fikirlerini tartışabilecek bir bağlam yaratma amacıyla 2012 Eylül ayında resmi olarak faaliyete geçti. 2019 yılında ise kurulu sistemi tekrar aktif hale getirilen topluluk organizasyonlarını şu şekilde tanımlıyor;
"OMÜKAF olarak anayurtta ve diasporada yaşanan olayların aktarımını ve kültürümüzün tanıtımı oldukça kıymetli buluyor, bu uğurda daha çok akademik çalışmalar yapmaya çalışıyoruz. Tüm dünyayı etkisi altına alan pandemi sürecinde de, topluluğumuzla iletişim halinde kalarak, yeni çalışmalara imza attık ve bunları sosyal medya hesaplarımız aracılığıyla tüm soydaşlarımızla paylaştık. Amacımız çalışmalarımızı daha akademik bir alanda yürütmek ve sesimizi duyurmaktan ibaret. Bu nedenle bu kurum ve kuruluşlardan ayrı bir topluluk olmamıza rağmen bunlara alternatif bir yapı olmadığımızı da belirtmek isteriz."
Şimdi ise bir tek kendi üyeleri ile değil, diasporadaki tüm soydaşlar ile birlikte paylaşım içerisinde bulunacakları bir web sitesine imza atan topluluk, anayurtta ve diasporada yaşanan olayların aktarımı ve kültürün tanıtımı gibi genel başlıklar altında bir çok fikir ve düşünceyi paylaşmayı amaçlıyor.
Aynı zamanda okuyucuları içinde ‘Fikir Köşesi’ başlığı altında alan açan omukaf.com birlikteysek güçlüyüz vurgusunu bir kez daha yeniliyor.
Linke tıklayarak OMÜKAF web sitesine ulaşabilirsiniz;