Nart Ajans olarak Kültür Emekçimiz Mesut Barut ve Woşim Yi Makh ile yaptığımız özel haber Sizin Gazete 6. Sayısında yerini aldı.
Woshım Yi Makh Mizika Grubu 2011 yılında BRANTKO Mesut BARUT önderliğinde Eskişehir Kuzey Kafkas Kültür ve Dayanışma Derneği bünyesinde kurulmuştur. 2013 yılında ĞUBJ Müjdat BAŞARAN'ın gruba katılmasıyla müzikal anlamda çeşitlilik kazanan grup çalışmalarını Eskişehir Kafkas Kültür Evi'nde sürdürmekte olup mahalli ezgilerimizi mızıka, garmon, açamgur, klarnet, doli ve phaçiç eşliğinde yorumlamaktadır. Kuruluşundan bu yana pek çok derneğin şenlik ve gösterilerinde de sahne alan grubun asıl amacı unutulmaya yüz tutmuş mızıka ezgilerimizi yeniden gün yüzüne çıkararak gelecek nesillere aktarılmasını sağlamaktır.
Tüm çalışmalarımızda nefis halujeleriyle bizi gönülden destekleyen sevgili TANAŞIPHA Yaşar ERTOK BARUT'a sonsuz teşekkürlerimizi sunarız... :)
Grup Üyeleri:
BRANTKO Mesut BARUT - Mızıka
ĞUBJ Müjdat BAŞARAN - Garmon
XEŞİK Ali Fuat YILMAZEL - Phaçiç
TOBİKE Ahmet ΤΟΥ - Phaçiç
BRANTKO Cüneyt BARUT - Klarnet
KETOUKA Haluk YAYMAN - Phaçiç
MARŞAN Betül ERŞAN - Mızıka & Doli
WUCUH Tuğba ÖNDER - Mızıka
LAÇIŞIPHA Tuğçe EDİZGİL - Açamgur
BRANT Kevser BARUT -Mızıka
ADUIPHA Melike PALSÜ - Mızıka
Parçalar:
1. Hasırca Çiftlik Yi Zefak'o
2. Ağapınar Yi Kafe
3. Kezbe Yi Kafe
4. Rahmiye Yi Kafe
5. Eskişehir Anonim 1
6. Eskişehir Anonim 2
7. Arullah Yi Zefak'o
8. Saime Hanım Yi Kafe
9. Poyra Yi Kafe
10. Alınca Kafe (Nariye Hanım Yi Zefak'o)
11. Kafe C'ah
12. Eskişehir Yi Zefako
13. Kafe C'ah 2
14. Mahmudiye Yi Zefak'o
15. Gülnariye Balkız Yi Kafe
16. Kaw Naci Yi Zefak'o
17. Eskişehir Ceug Yi Zefak'o
18. Potpori
İlkokul çağlarında mızıka çalmaya başlayan Mesut Barut, 90’lı yıllarda mızıkaların yeterince bulunamaması nedeniyle bir süre ara vermek zorunda kaldı. Ancak 2000’li yılların başında tekrar mızıka çalmaya başlayan Barut, 2005 yılında Eskişehir Kuzey Kafkas Kültür Derneği’nde mızıka kursları vermeye başladı. Mızıka tutkusunu daha geniş kitlelere ulaştırmayı hedefleyen Barut, kıymetli büyüğümüz Adnan Kurt sayesinde temin ettiği 50’ye yakın mızıka ile 60’tan fazla öğrenci yetiştirdi.
2015 yılında Düzce, Adapazarı, Eskişehir ve Konya’dan katılımcılarla kurduğu Mızıkalar Susmasın Platformu ile mızıkaların yaşatılması için yoğun bir mücadeleye girişti. Barut, bugüne kadar düzenlediği kurslar ve etkinliklerle mızıkaların geleceğini güvence altına almak adına önemli adımlar attı.
Bugün, Mesut Barut’un yetiştirdiği öğrenciler, dernekte düzenlenen mızıka kurslarının başındaki isimler. Mızıka çalmaya olan tutkusu ve yıllar süren emeği, onu sadece bir öğretmen değil, aynı zamanda mızıkanın sesi haline getirdi. Düğünler ve cemiyetlerde yıllarca mızıka çalıp, müzikle insanları bir araya getiren Barut, hala aktif olarak mızıka çalmaya devam ediyor.
Mesut Barut, günümüzde Woşim Yi Makh ve Şinaho Betül Bilgin ile profesyonel sahne çalışmalarını sürdürüyor, mızıkaların sesini dünyaya duyurmaya devam ediyor ve mızıkalar susmasın diyor.