Türkiye’deki Çerkesler, Diaspora'daki Rus Baskısından Endişe Ediyor

Çerkes diasporası, Türkiye ile Rusya arasında derinleşen işbirliği zemininde haklarında kısıtlamalarla karşı karşıya kaldı. Diaspora temsilcileri, cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turundan önce muhalefetin Çerkes soykırımının tanınması çağrısında bulunduğunu, ancak Rusya'nın Ukrayna'daki askeri eylemleri gibi konularda bile Çerkesler arasında siyasi birlik olmadığını söyledi.

"KavkazUzel", 2022'de, Kafkas Savaşı'nın sona ermesinin 158. yıldönümünün arifesinde, Türk Dışişleri Bakanlığı'nın Çerkeslerin Kafkasya'dan toplu olarak sürülmesini bir trajedi olarak nitelediğini bildirdi. Bu yıl, Türk makamları Rus-Kafkas savaşının yıldönümü olan 21 Mayıs'ta miting düzenleme iznini geri çekti. İstanbul'da bir miting düzenlemeyi reddetmenin resmi nedeni, 28 Mayıs'ta yapılacak ikinci tur cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesindeki güvenlik kaygılarıydı. Ama Yılmaz Dönmez'e göre gerçek sebep, Rusya Dışişleri Bakanlığı temsilcilerinin Türk makamlarına yaptığı baskı.

Kürt yanlısı HDP, Çerkeslerin Kafkasya'dan Osmanlı İmparatorluğu'na sürülmesinin yıldönümüne denk gelen çağrısında, Çerkes soykırımının tanınmasını talep etti.:"İlk adım Çerkes soykırımının tanınması olmalıdır. Türkiye'de yaşayan Çerkeslerin isimleri, dilleri ve kültürel hakları, değiştirilen köylerin isimleri iade edilmeli ve geri dönüş için koşulsuz destek sağlanmalıdır. Çerkesler vatanlarına dönsün” diyor HDP'nin 23 Mayıs tarihli “Türkiye'nin Sesi” yayınında yer alan açıklamasında.

Çerkes Dernekleri Federasyonu ÇerFed'in temsilcisi Yılmaz Dönmez, Ukrayna'da özel harekatın başlamasından bu yana diasporanın Çerkes soykırımının uluslararası alanda tanınması için çalışmalarını yoğunlaştırdığını açıkladı. "Bütün dünya bir anda değişmeye başladı, bir şekilde tepki vermek gerekiyordu. Elimizde soykırımın tanınmasına dair hazır bir belge paketimiz vardı, soykırımımızı tanımaları için bu paketi Ukrayna büyükelçiliğine teslim ettik" dedi.

Dönmez, Çerkes gündeminin ana hedeflerinin devam ettiğini, ancak Ukrayna'daki durumun Çerkes hareketinde ek bir bölünme faktörü yarattığını kaydetti: "Devlet politikası insanların düşüncesini etkiliyor. Rusya yanlısı propaganda birilerini etkiliyor. Türkiye'deki yerel Çerkesler bölünmüş durumda. [Rusya'nın eylemlerine] karşı olanlar var ama [özel harekat] bizi daha da böldü."

Ukrayna'da özel operasyonun başlamasıyla bağlantılı olarak diasporada, seferberlikten kaçanlara yardım etmek amacıyla bir "Yardım Komitesi" oluşturduklarını söyleyen İstanbul'un Maltepe ilçesi Çerkes Derneği başkanı Murat Özden "Ukrayna'daki olaylarla ilgili bir yardım komitesi oluşturduk. Rusya'dan kimseyi zorla çıkarmadık ama [Özel Operasyona katılmak] istemeyen, buraya kendi başına gelenlere yardım ettik. Çoğu AB'ye gönderiliyor" dedi.

Özel Operasyonu'nun diasporayı böldüğünü söyleyen Özden, "Örneğin KAFFED'de diyorlar ki Ruslarla münakaşaya girmeyin, temas halinde olun ki sorun çıkmasın. Bir de Çerkesfed var. Rusya'ya karşı elinden gelen her şeyi yapacağını söylüyor. Bu iki örgüt ortak komiteye girdi, birlikte çalışmaya başladı, ama Rus tarafı yine KAFFED'i kullanarak bu işi sabote etti" dedi.

Türkiye'de yaşayan ve Rusya'nın hedeflerini paylaşmayan Çerkesler bile, akrabaları anavatanda yaşadığı için sessiz kalmayı tercih ettiklerini sözlerine ekledi.

KAFFED'in (Türkiye Kafkas Dernekleri Federasyonu) DÇB (Uluslararası Çerkes Derneği) ile etkileşimi hakkında bir soruyu yanıtlayan Özden, yasal olarak hiçbir zaman bağlantılarının olmadığını kaydetti. "KAFFED hiçbir zaman DÇB'ye üye olmadı. Geçen yıl, ilişkilere katılmak veya ilişkileri koparmak konusunda bir oylama yapıldı. Çoğunluk katılma yönünde oy kullandı, sadece örgütün yönetimi karşı çıktı. KAFFED Rusya yanlısı bir örgüttür, bugün DÇB ile KAFFED arasında herhangi bir görüş ayrılığı yoktur."

Özden, Rus-Türk ilişkilerinin güçlenmesiyle birlikte Türkiye'deki Çerkeslerin haklarıyla ilgili durumun kötüleştiğini söyledi. "Kısa bir süre Çerkes diasporası özgürdü. Devlet memurları bizi dinlemeye başladı, AK Parti (Erdoğan'ın partisi) iktidara yeni başlıyordu. Dikkat çekildik, sürekli medyada yüksek sesle bizden bahsetmeye çalıştılar. Olimpiyatlarla bağlantılı olarak soykırım konusunda yetkililerden bir miktar destek geldi, ardından her şey daha da kötüye gitmeye başladı ve dışarıdan, Rusya'dan gelen baskı yoğunlaştı" dedi.

Çerkeslerin Kafkasya'dan sürülmelerinin yıldönümünde İstanbul'da miting düzenlemeye getirilen son yasağın da kanıtladığı gibi, Çerkeslerin durumunun kötüleşmeye devam ettiğini söyledi. "Erdoğan, Rusya ile ilişkilerin yoğunlaştığı andan itibaren vidaları sıkmaya başladı. Devlet bize farklı davranmaya başladı, bu sorun Ukrayna'da [olaylar] daha başlamadan önceydi. Aynı mitingler 2015'ten beri kısıtlandı, arka bahçelere taşındı."

Özden, Ukrayna'daki olayların diasporayı iki kampa böldüğünü kaydetti. "Pek çok insan bu duruma kayıtsız kaldı ve birileri Rusların yanında olmamız gerektiğini, çünkü aksi takdirde kardeşlerimize zarar verebileceğimizi söylüyor".

Özel Operasyon'un başlamasıyla Rusya'daki aktivistler üzerindeki artan baskı, onların ülkeden çıkmalarına yol açtı. Çerkes aktivist Kase Kik, "Caucasian Knot" muhabirine, Çerkes aktivistlerin durumunda, Çerkeslerin büyük bir kısmı diasporada yaşadığı için göçlerinin yalnızca daha aktif çalışmaya yol açtığını söyledi.

"İstanbul'da mitingler genellikle ayrı ayrı yapılırdı: KAFFED ayrı, "Çerkesfed" ayrı, "Çerkesya Yurtseverleri" ayrı. Koçesoko Martin Türkiye'ye geldikten sonra bu mitingler, vatanımızda olduğu gibi, birleşti.

Rusya merkezli Çerkes merkeziyetçi örgütlerin toplum ve diaspora üzerindeki etkisini değerlendiren Kick, bunun her geçen gün azaldığını kaydetti. "ICA ( DÇB ), aslında Çerkes halkının çıkarlarına karşı çalışma yapan Rus özel servislerinin sahte ve taklit organıdır. Bunu KAFFED dahil herkes uzun zamandır biliyordu, bir aydınlanma geldi. Görebildiğim kadarıyla KAFFED, ICA tarafından temsil edilen ve açıkça Çerkes karşıtı bir örgütle çalışmaya devam etmesi için herhangi bir bariz neden görmüyor" dedi.

Kaynak: kavkaz-uzel

Çerkesya Hareketi Haber Merkezi

Kaynak
info cherkessia
Yorumlar
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun.
Önerilen Haberler