Yakın tarihi işgal ve savaşlarla geçen Çerkeslerin kutlayabildikleri günlerin sayısı fazla değildir.

21 Mayıs 1864 Çerkes Soykırım ve Sürgünü ile vatanından koparılarak farklı coğrafyalara sürülen ve nüfusunun büyük çoğunluğu diasporada yaşayan bir halk olarak bugün, gerek anavatan gerekse diasporada, farklı ülkelerde aynı sorunlarla muhatap olan Çerkesler, anadili, kültür ve kimliklerini korumaya çalışmakta ve varoluş mücadelesi vermektedirler.

İşte 1 Ağustos günü, tüm bu sorunlara rağmen sevinçle anılan, Çerkeslerin yüzünü güldürebilen, umudu sembolize eden ve vatana kitlesel dönüşü somutlaştırması bakımından çok önemli bir gündür.

Takvim 1998 yılını gösterirken, Yugoslavya dağıldıktan sonra yaşanan iç savaş ve dağılma sırasında Kosova bölgesinde yaşayan Çerkesler zor durumda kalmışlar ve tarih yine onları evlerini terk etmeye zorluyordu.

Ancak o gün Adıgey Cumhurbaşkanı olan Carım Aslan, Kosova’da yaşayan Çerkesler için bu makus kaderi tersine çevirmek üzere tarih sahnesine çıktı. Kosova’da yaşayan Çerkesler, soykırım ve sürgünden 134 yıl sonra yine evlerini terk edeceklerdi. Ancak çıktıkları yol bu kez başka diyarlara değil anavatana gidiyordu.

Cumhurbaşkanı Carım Aslan, dönemin Kültür Bakanı Sayın Çemişo Gazi’yi görevlendirmiş, yapılan organizasyonla 101 kişiden oluşan 22 aile, 1 Ağustos 1998’de, Kosova'dan Adıgey Cumhuriyetine getirilmişti. Daha sonra Kosova'da kalan 23 kişinin daha Maykop'a gelmesiyle vatanına dönenlerin sayısı 124 oldu. Dönen soydaşlarımız, kendileri için inşa edilen Mafehable köyüne yerleştirildi ve orada hayatlarını sürdürmekteler.

Çerkes soykırım ve sürgününden sonra anavatana ilk kitlesel dönüş olarak tarihe geçen 1 Ağustos günü Çerkesler için bir bayram, anavatana dönüş için bir umut ışığı olarak her yıl anılmakta ve kutlanmaktadır.

Bugün için bireysel olarak anavatana yerleşen ve orada kök salan soydaşlarımız, anavatanda üniversite eğitimi gören gençlerimiz bulunsa da yeterli olduğunu söylemek mümkün değildir. Koşulsuz bir vatandaşlık hakkının bulunmaması, dönenlerin barınmaları ve ekonomik olarak ayakları üzerinde durmalarını sağlayacak bir plan üzerine meydana getirilmiş bir altyapı olmaması ve Rusya Federasyonu yönetiminde buna yönelik siyasi irade bulunmaması gibi nedenlerle, 1 Ağustos 1998’den beri, anavatana kitlesel bir dönüş gerçekleşememektedir. Tarihin ve hukukun gerektirdiği bu son derece temel hakkımızı almak için hem anavatan hem de diasporada yaşayan Çerkesleri ve sivil toplum örgütlerini haklarını talep etmeye davet ediyoruz. Bu gerçekleşene kadar toplumumuza, imkanı olanların bireysel olarak da olsa anavatanlarına dönmeleri; eğitim alma veya kısa süreli ziyaretlerle de olsa anavatanla ilişki kurmaları; bu imkan da yoksa anavatana dönenlere ve orada öğrenim görenlere maddi manevi destek olmaları ve derneklerimize üye olarak bu mücadeleye varlıklarıyla güç katmaları çağrısında bulunuyoruz.

Bu vesileyle Kafkas Dernekleri Federasyonu olarak, anadilimiz, kültürümüz ve kimliğimizi sonsuza kadar koruyabileceğimiz topraklar olan anavatanımıza dönüşün önündeki hukuki engellerin kaldırılması için anavatanlarından kopartılan bizlere kayıtsız şartsız vatandaşlık hakkımızın verilmesi talebimizi yineliyor; hukuki, toplumsal ve ekonomik altyapısı organize edilmiş kitlesel bir dönüşü gerçekleştirerek en yakın zamanda kutlayabilmeyi temenni ediyoruz.

Dönüş gününün mimarı ve kahramanı olan Carım Aslan başta olmak üzere, Çemişo Gazi ve Adıgey Cumhuriyetinin emeği geçen tüm yetkilileri ile bugüne dek anavatana dönen bütün soydaşlarımızı saygıyla anıyor ve selamlıyoruz.

1 Ağustos Dönüş Günü Kutlu olsun!

     

Kaynak
KAFFED
Yorumlar
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun.
Önerilen Haberler