KAFDAV'dan İki Yeni Kitap

Kafkas Araştırma Kültür ve Dayanışma Vakfı (KAFDAV) Yayıncılık İşletmesi iki yeni kitabı satışa sundu.

Kafkas Araştırma Kültür ve Dayanışma Vakfı (KAFDAV) Yayıncılık İşletmesi iki yeni kitabı satışa sundu. Generalin Kızı, Katerina Çerkesler Arasında ve Kafdağı'nın Ateşi kitaplarından edinmek isteyenler www.kafdavyayincilik.com internet sitesini ziyaret edebilirler. 

Yazar: Kadir Natho
Çeviri: Çetao Nadir Yağan 
Sayfa Sayısı: 144 
Basım Tarihi: 2021 
Baskı Sayısı: 1. Baskı 
Boyut: 13,5 x 19,5 cm 
Dil: Türkçe 
Cilt Tipi: Karton Kapak 
ISBN: 978-975-2403-20-8 
Kadir Natho Rusya’da doğmuş bir Amerika vatandaşıdır. “Çerkes Yıldızı” dergisinin yayıncısı, “Kafkasya’da Eski ve Yeni Gelenekler, Nikolas ve Nadyuşa, Çerkes Tarihi, Anılar, Büyük Kaçırma (Generalin Kızı), Adığe Khabze” kitaplarının ve Adığe dünyasında iyi tanınan “Medeya” piyesinin yazarıdır. Kitapları Türkçe, Arapça, Rusça ve Çerkesçeye çevrilmiştir. 
Yazar, Çerkesçe ve Rusçadan İngilizceye çeviriler yapmaktadır. 2018 yılında üç ciltlik “Adığe Edebiyatı Tarihi” kitabını yayınlayan yazar, ABD’de yaşayan Adığelerin “Adığe Khase” çevresinde birleşmesinde, uluslararası Çerkes organizasyonlarının kurulmasında ve güçlendirilmesinde önemli katkılarda bulunmuştur. 
Elinizdeki çalışma bize, trajik Adığe tarihinin 19. Yüzyıl Kafkas Savaşları dönemindeki kahramanlıklarını bir kez daha hatırlatmaktadır. Kitapta gerçek ve kurgu içiçedir. Bağımsızlık ve özgürlük mücadelesine katılmış tarihi kişilikler, insanlık dışı kötülükleriyle halkın hafızasına “şeytan” olarak kazınmış acımasız general Zass’ın kızını kaçırıyorlar. Olayın nasıl gerçekleştirildiğine dair sunulan detaylar okuyucunun olayın doğruluğuna inanmasını sağlıyor. Kazıklara geçirilmiş Çerkes kafalarını gören ulusal kahramanların o anki duygularını derinden hissediyorsunuz. 
“Rusların dediği gibi “Ateş olmayan yerden duman çıkmaz” ya da Adığelerin dediği gibi “Rüzgâr olmadan ot kımıldamaz.” Gerçekten bir kaçırma olmamışsa sadece bir efsaneyse bile anlaşılıyor ki halkımız, savaşarak barışı sağlamaya çalışmanın anlamsızlığını, barışa giden yolun birbirinin zıt taraflarını tanımak ve kabul etmekle bulunabileceğini farketmişti,” diyor yazar kitabın önsözünde. 
Adığey Onur Madalyası sahibi olan yazar 2021 yılında aramızdan ayrılmıştır. 

-------------

Yazar: Setenay Özbek
Sayfa Sayısı: 192
Basım Tarihi: 2021
Baskı Sayısı: 1. Baskı
Boyut: 13,5 x 19,5 cm
Dil: Türkçe
Cilt Tipi: Karton Kapak
ISBN: 978-975-2403-19-2
Doğduğunuz topraklar gibisi yoktur. Onun kokusu bile bir başkadır. Oradan gidince, o toprağı özlersiniz. Sizi kucakladı, besledi, büyüttü diye düşünür, aslında alıştığınız şeyleri seversiniz. Aidiyet duygusunun getirdiği korunma hissini reddedemezsiniz.
Yıllarca aynı toprakta yaşamış insanların kökleri, nereye giderlerse gitsinler, onların peşini bırakmaz, tutar. Hele ki sürgün olmak duygusu, bir yerden diğerine göç etmek duygusu gibi de değildir. Daha da zordur. Sürgün olmak sizi parçalar, böler ve özünüzü, kimliğinizi yok eder. Sonra sormaya başlarsınız kendi kendinize, “ben kimim?” diye…
Bir halkın yüzyıllarca bitmeyen korkunç savaşlarla, kıtlık ve salgınlarla acımasızca yok edilişinin, dağlardan, vadilerden, köylerden koparılıp düzlüklere, bataklık ovalara, bir başka ülkeye sürgün edilmelerinin ve tüm bunları yaşamış genç bir kadının, felaketlerle dolu, kısacık hayatının öyküsü bu.
Bir sürgün hikayesi, Çerkes Sürgünü’nün hikayesi...
Kaynak
MERVE ÇAKIR
Yorumlar
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun.
Önerilen Haberler