Çerkes Etnografya Müzesi Açıldı

Samsun İlkadım Belediyesi ve Adige Kültür Derneği işbirliği ile 'Çerkes Etnografya Müzesi' açıldı.

Kılıçdede Mahallesi Nuri Cedit Sokak'ta hizmete giren müzenin açılışına İlkadım Belediye Başkanı Necattin Demirtaş, İYİ Parti Samsun İl Başkanı Hasan Aksoy, CHP Samsun İl Başkanı Fatih Türkel, Çerkes Dernekleri Federasyonu Genel Sekreteri Yılmaz Dönmez, Adige Kültür Derneği üyesi İbrahim Dirican, Çerkes İş İnsanları Derneği Yönetim Kurulu ve çok sayıda çerkes katıldı.  

KÜLTÜR ZENGİNLİĞİNİ ÖNEMSİYORUZ

İlkadım'da böyle bir müzeye hizmete sokmaktan mutluluk duyduklarını kaydeden İlkadım Belediye Başkanı Necattin Demirtaş, müzenin Çerkeslere ve Samsunlulara hayırlı olmasını diledi. Başkan Demirtaş, İlkadım'da kültür zenginliğine önem verdiklerini belirterek, ilçede tüm kesimler ve vatandaşlarla birlik, beraberlik ve dayanışma  içerisinde olduklarını söyledi. 

ÇERKES KÜLTÜRÜ YAŞATILACAK

Adige Kültür Derneği Üyesi İbrahim Dirican ise müzenin Çerkes kültürünü yaşatmak adına çok önemli bir yapı olduğunu kaydetti. 

BU COĞRAFYAYI VATAN BİLDİK

Çerkes Dernekleri Federasyonu Genel Sekreteri Yılmaz Dönmez, "Anadolu topraklarına ayak bastığımız 1860'lı yıllardan itibaren Türk milletinin acılarını kederlerini sevinçlerini yürekten ortak olduk. Ay Yıldızlı Bayrağı,  bu coğrafyayı vatan bildik. Biz onu bağrımıza onlar da bizi bağrına bastı. Biz bir yandan vatanımız ve özgürlüğümüz için savaşırken, bir taraftan da Karadeniz'in ve boğazların bekçiliğini yaptık. Emperyalist Çarlık Rusya'sına, Kafkasya'dan bu tarafa bir adım attırmadık. Biz Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin Kurtuluş Savaşı'ndan sonra göçmenleri değil, kurucuları olduk" diye konuştu.

Konuşmaların ardından, Çerkes Etnografya Müzesi'nin açılışı gerçekleştirildi. 

Kaynak
https://www.samsunvehaber.com/ilkadimda-cerkes-etnografya-muzesi-acildi-samsun-haber-25850h.htm
Yorumlar
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun.
Önerilen Haberler