Mıyekuape(Maikop)'de Şahan Girey Hakurate'nin Anıtı Dikilecek


Maykop'ta, Adığe devletleşmesinin yüzüncü yılında, Çerkeslerin özerk bir birim olarak örgütlenmesinde; kültürel ve ekonomik yaşamının gelişmesinde büyük rol oynayan Şahan-Girey Hakurate'nin ( Шахан-Гирею Хакурат ) anıtı dikilecek.

Adığe Cumhuriyeti Başkanı Kumpıl Murat, Hakurate'nin anıtının Maykop'taki Tren İstasyonu Meydanı'nda dikilmesinin planlandığını açıkladı.

Şahan Girey Hakurate, yaşamını Çerkes halkının özerk bir birim olarak örgütlenmesine adamıştı. Onun liderliğinde ekonomik ve politik belgeler hazırlandı, Adığe Özerk Bölgesinin kurulmasının politik nedenleri üzerine çalışmalar yapıldı.

Sonuç olarak, 27 Temmuz 1922'de ülke liderliği, Çerkes ( Adığe ) Özerk Bölgesi'nin oluşumuna ilişkin tarihi bir kararı kabul etti.

Hakurate'nin yorulmak bilmeyen çalışmaları sayesinde, yerli nüfus geniş kitleler halinde ülkenin ekonomik ve kültürel yeniden inşası çalışmalarına aktif olarak katıldı.

Köyleri dolaşan, köylerin ve çiftliklerin sakinlerinin toplantılarına katılan Hakurate, yetenekli gençleri buldu, onları eğitme gönderdi ve cesurca liderlik pozisyonlarına aday gösterdi. Adığe bölgesi temsilcileri o dönemde var olan tüm eğitim kurumlarına gönderildi.

Hakurate, polis, savcılık ve mahkeme gibi kurumların örgütlenmesi ve güçlendirilmesi ile de ilgilendi.

Yine Hakurate'nin inisiyatifinde, köylerde okullar açıldı. Bölgede okuma yazma bilmeyenin kalmaması için sistemli çalışmalar başlatıldı. Teknik okullar, öğretmen ve araştırma enstitüleri açıldı. Daha 1931'de yetişkinler arasında okuma yazma bilmeyen neredeyse kalmadı.

Sanayi ve tarım da hızla gelişti. Çok sayıda değirmen, konserve ve başka fabrikalar, kollektif ve devlet çiftlikleri kuruldu.

Hakurate, Adığe bölgesi sakinlerinin büyük sevgisini kazandı. 8 kez Adığe Özerk Bölgesi yürütme kurulu başkanlığına seçildi. 1932'de ona büyük güven duyan Komunist Partisi Bölgesel Komitesinin ilk sekreteri seçildi. 5 Ekim 1935'te, kalbi durana kadar Komunist Partisinin bölge örgütünün başkanlığını yaptı.

Mekanı cennettir inşallah...

Kaynak: NatPress.Net

Çerkesya Hareketi Haber Merkezi

Kaynak
info cherkessia
Yorumlar
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun.
Önerilen Haberler