Anadilimizi Seçiyoruz

2021-2022 Eğitim ve Öğretim Yılı için ortaokul seçmeli ders tercihleri 4 – 22 Ocak 2021 tarihleri arasında yapılacaktır.

Çocuklarımızın ortaokullarda seçmeli derslerde anadilimizi öğrenmesi için sağlanan haktan toplumumuzun daha etkin şekilde yararlanabilmesi amacı ile üye derneklerimiz ile birlikte çeşitli çalışmalar yürütmekteyiz. Ders kitaplarının ve müfredatının hazırlanması, öğretmenlerin yetiştirilmesi ve ihtiyaç duyulan okullarda öğretmen temini konularında Milli Eğitim Bakanlığı yetkilileri ile koordineli şekilde çalışmalarımızı sürdürüyoruz.

Seçmeli anadili sınıfı sayımızın artırılması; buna bağlı olarak da kadrolu anadili öğretmenlerimizin okullarımıza atanması amacı ile yürüttüğümüz çalışmaları ve taleplerimizi Milli Eğitim Bakanı Sayın Ziya Selçuk ve diğer yetkililer ile de paylaştık. 

2021-2022 Eğitim ve Öğretim Yılı için ortaokul seçmeli ders tercihleri 4 – 22 Ocak 2021 tarihleri arasında yapılacaktır. Okul müdürlüklerine verilecek dilekçelerde Adıgece (Kril esasına göre) ve Abazaca derslerinin seçilmesi; okullara verilen dilekçelerin fotokopisinin veya fotoğrafının muhafaza edilmesi süreç içerisindeki hak talepleri açısından önem taşımaktadır. Sınıf açılması için gerekli olan 10 öğrenci sayısına ulaşılamasa dahi, okulların açıldığı Eylül ayında bir hafta süre ile tanınan seçimlik derslerde değişiklik yapma hakkından yararlanılarak gerekli sayıya ulaşılabilecektir. Okulda sınıf açılmasının ötesinde toplumsal talebimizin devletin resmi kayıtlarına girmesi açısından da anadili derslerini seçme konusunda ısrarcı olmamız gerekmektedir. 

Öğrencilerimiz haftalık 6 saat ders seçebilmektedir. Haftada 2 saatlik Anadili Derslerini seçtikten sonra diğer derslerden dilediklerini de ayrıca seçebilmektedir. 

Kimliğimizin temel belirleyici unsurlarından olan anadilimizi çocuklarımıza tanıtabilmek ve öğretebilmek için önemli bir hak niteliğindeki ortaokul seçmeli anadili derslerinin yaygınlaşması için toplumumuzun desteği hayati önemdedir. Kıymetli velilerimiz ve sevgili öğrencilerimiz anadili konusunda duyarlılık göstererek bu dersleri seçtikleri takdirde her aşamada Federasyonumuzun ve üye derneklerimizin tüm imkanları ile yanlarında olacağız. 

Pandemi şartlarından kaynaklanan zorluklara karşın toplumumuzun anadili konusunda gerekli duyarlılığı göstereceğine, gerek kendileri gerek akraba ve komşuları ile birlikte hareket ederek sınıf sayısının artırılmasına destek vereceklerine inanıyoruz. Pandeminin gelecek yıl da devam etmesi ihtimaline karşı da gerekli hazırlıklarımızı yaptık. Milli Eğitim Bakanlığı ile yaptığımız görüşmelerde Eğitim Bilişim Ağı (EBA) Dijital Eğitim Platformunda Anadili Derslerimize yer verilmesi talebimizi ileterek bu konuda içerik ve eğitici desteği sağlayacağımızı taahhüt ettik. 

Diğer yandan daha önceki yıllarda birçok şehirde güzel örneklerini gördüğümüz üzere, farklı etnik grupların mensupları olan velilerin de anadilimizi çocuklarına seçtirerek hem sınıfların açılmasına destek vereceklerine hem de komşuları ve dostları ile onların dilinde temel düzeyde de olsa konuşabilme imkanına çocuklarını kavuşturacaklarına inanıyoruz. 

Süreç içerisinde her konuda bilgi ve destek talepleriniz için Federasyonumuz Genel Başkan Yardımcısı ve Anadili Komisyonu sorumlusu Adnan Arslan (0505 2214284) ile ve bulunduğunuz şehirdeki derneklerimiz ile görüşebilirsiniz. 

Ortaokul 5.sınıflar Dilekçe Örneği

https://kaffed.org/images/haber/federasyon/2021/5_Sinifta_Okuyacaklar.pdf?_t=1609708268

Ortaokul 6.sınıflar Dilekçe Örneği

https://kaffed.org/images/haber/federasyon/2021/6_Sinifta_Okuyacaklar.pdf?_t=1609708268

Ortaokul 7.sınıflar Dilekçe Örneği

https://kaffed.org/images/haber/federasyon/2021/7_Sinifta_Okuyacaklar.pdf?_t=1609708268

Ortaokul 8.sınıflar Dilekçe Örneği

https://kaffed.org/images/haber/federasyon/2021/8_Sinifta_Okuyacaklar.pdf?_t=1609708268

 

Yorumlar
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsun.
Önerilen Haberler